future-self journaling

Met future-self journaling werk je aan een nieuwe versie van jezelf. Eentje waar je zelf naar toe wilt groeien, waar je enthousiast van wordt, met kwaliteiten waar je blij van wordt. Je gaat aan de slag met dingen die je nu in de weg zitten, je leert waar die patronen zitten en hoe je ze stukje bij beetje kunt veranderen. Je ontdekt waar je meer van wilt en hoe je dit meer kunt gaan wegzetten. En met een kleine 10 minuten per dag zet je iedere dag weer een stapje dichter bij die versie van jezelf. En, heel belangrijk, dit kun je ook doen wanneer je jezelf al bijzonder leuk en aardig vindt πŸ™‚ Het is een uitnodiging om een stapje verder te gaan, en jezelf verder te ontwikkelen.

handig om vooraf te weten:

πŸ’‘ Het is geen quick-fix. Als dat zo was, had je al veel meer mensen hierover gehoord πŸ˜‰ Nieuwe dingen leren kost tijd. Oud gedrag wat je al jaren iedere dag inzet, is niet binnen 1 week omgedraaid tot wat anders. Wel kan je iedere dag met een klein stapje dit gedrag veranderen. Je kan jezelf leren nieuwe dingen te denken of te doen. Om dingen te doen die nu beter bij je passen.

πŸ’‘ Je helpt jezelf om iedere dag op hetzelfde moment die paar minuten voor jezelf te pakken en te schrijven. Zo wordt dit een gewoonte, en daar doen we het nou eenmaal goed op πŸ™‚

πŸ’‘ Je kan digitaal schrijven, of met pen op papier. Wanneer je schrijft, blijf je makkelijk in het hier en nu en kan je makkelijker emoties observeren die voorbij komen drijven tijdens het schrijven. Bij enkel denken, in plaats van schrijven, verzand je gemakkelijker in wegdromen.

πŸ’‘ Loop je vast in jezelf? Sommige dingen hoef je niet alleen te doen. Een psycholoog of een coach kan je hierin verder helpen. Gun jezelf dit. Om hulp vragen is iets sterks wat we allemaal meer mogen doen.

πŸ’‘ Weet dat het aapje in hoofd je heel makkelijk van de wijs kan brengen met ‘andere dingen die nu ECHT heel noodzakelijk zijn’, zoals je koffievoorraad checken, de badkamer gronding poetsen of verder verdwalen op Instagram. Je brein vindt nieuwe dingen en nieuwe gewoontes vaak lastig en ingewikkeld en springt graag naar oud & vertrouwd. Dan kan je soms in de weg zitten. Toch beginnen, ook al is het voor maar een paar minuten, kan je helpen hier doorheen te gaan. Hoe meer weerstand je ervaart, hoe vaker je op iets stuit dat je eigenlijk heel spannend vindt. Niets mis mee, al hoef je daar niet altijd in mee te gaan.

πŸ’‘ Ik heb dit niet zelf bedacht. Op Instagram stuitte ik op Dr. Nicole LePera a.ka. The.holistic.psychologist (die meer goede content heeft). Zij deelt super veel info rondom #selfhealing en mindset. Via haar e-maillijst ben ik begonnen met future-self-journaling.

πŸ’‘ Ik ben NIET begonnen omdat ik mijzelf (en mijn lijf) zo helemaal gezond en klachtenvrij ga denken (al zou dat wel een leuke bijwerking zijn). Ik ben hiermee begonnen omdat ik geloof dat mindset wel VEEL doet rondom hoe ik in mijn vel zit en hoe ik de wereld ervaar.

Oke, allemaal leuk en aardig Lotte, maar hoe begin je nou eigenlijk?

Goed punt. Bij future-self journaling ga je zeker 1 maand aan de slag met 1 onderwerp of thema. Deze diep je uit aan de hand van 3 vragen waardoor je voor jezelf een begin hebt, een frame-work als het ware.

Je hebt daardoor in beeld…
🎯 waar je precies mee aan de slag wilt
🎯 welke affirmaties of zinnen je hierbij kunnen helpen
🎯 en je weet hoe je nieuwe gedrag er uit gaat zien.

Eigenlijk de 3 stappen waar Ben Tiggelaar het in De ladder ook over heeft (lees hier de blog πŸ˜‰ )

Vervolgens ga je zekerΒ een maand hiermee aan de slag: je beantwoord de 7 vragen die bij future-self-journaling horen.

begin frame-work: onderwerp

Je kiest dus voor een bepaalde periode 1 thema, onderwerp, patroon of gedrag dat je anders wilt zien. Je neemt hier zeker 30 dagen de tijd voor, en meer wanneer je merkt dat dit nodig is. Nieuw gedrag leer je immers niet binnen een week aan πŸ˜‰ Een thema of onderwerp is ook echt meer dan genoeg. Wanneer je een tijdje bezig bent, ga je vaak nog een laagje dieper het onderwerp in en kom je meer dan genoeg tegen. Met meerdere onderwerpen dwaal je gemakkelijk af en kan je makkelijker aan de oppervlakte blijven (en dat was juist nou net niet het idee).

Ik nam als startpunt:
🎯 ik zorg beter voor mijzelf door meer rust te pakken en te nemen die ik vandaag nodig heb.

Het patroon of gedrag dat hieronder zit, is dat ik toch makkelijk mijzelf van nummer 1 afhaal. Ik beland dan alsnog op de 2e, 3e of Xe plek en lach mijzelf dan weer vriendelijk toe wanneer ik mijzelf voorbij race. Beetje jammer.

begin frame-work: affirmatie

Je helpt jezelf wanneer je een affirmatie, statement of een zin hebt waarmee je jezelf kunt herinneren waar je mee bezig bent. Je kan 1 zin kiezen, je kan ook meerdere hebben. Ik koos er verschillende uit die, lekker zweverig, goed voelde voor mij op dat moment. Iedere dag kijk ik even bij het lijstje dat ik opgeschreven heb, en ik kies er eentje uit voor die dag.

Voor dit thema koos ik onder andere voor:
πŸ”…Keep taking the time you need until you are you again
πŸ”… It’s okay, you are still healing
πŸ”… Calm is a superpower

begin frame-work: nieuw gedrag

Vervolgens maak je ook concreet wat je iedere dag (kan) doen om hier aan te werken. Lekker vaag he? Het gaat er om dat je voor jezelf specifieker maakt wat er iedere dag terug te zien is rondom het onderwerp waar je mee bezig bent. Je maakt op deze manier tastbaar hoe je nieuwe gedrag er daadwerkelijk uit gaat zien.

Ik scheef voor mijn onderwerp bijvoorbeeld op:
βœ… Ik neem de tijd om ergens antwoord op te geven, in plaatst van overal meteen JA tegen te zeggen
βœ… Ik neem de tijd voor mijzelf, minstens 15 minuten, iedere dag. Dit kan zijn door extra slapen, yogales of vrij tekenen.

Nieuw gedrag, iets dat zichtbaar is, maakt het makkelijker om je eigen voortgang ook daadwerkelijk te zien.

future-self journaling: iedere dag

De bovenstaande stappen doe je alleen aan het begin van een nieuw onderwerp. Heb je eenmaal je onderwerp te pakken, dan beantwoord je iedere dag, op een vast moment dat voor jou het beste en het fijnste is, 7 vragen die je helpen om je nieuwe ik verder te ontwikkelen.

1️⃣ Mijn affirmatie voor vandaag is …
2️⃣ Vandaag kijk ik met aandacht naar … (een onderdeel van je patroon)
3️⃣ Ik ben dankbaar voor …
4️⃣ 3 (toffe) eigenschappen die mijn toekomstige ik gaat hebben …
5️⃣ Mijn toekomstige ik gaat dit meer ervaren …
6️⃣ Dit kan ik vandaag al in het klein ervaren door…/Ik heb vandaag de mogelijkheid om mijn toekomstige ik te zijn wanneer ik …
7️⃣ Wanneer ik denk/kijk aan/naar de persoon die ik aan het worden ben, dan (voel ik mij) …

Met deze 7 vragen ga je iedere dagen even aan de slag. Dit hoeft niet lang te zijn, ik ben vaak ongeveer 10 minuten bezig. En met die 10 minuten kom je al een aardig eind.

Ik ben geen heilige. Er zijn dagen dat het er gewoon erbij in schiet. Soms schrijf ik dan later op de dag alsnog die 10 minuten, en er zijn ook zeker dagen dat ik het alsnog oversla. Al doe ik wel mijn best de volgende dag wel weer te schrijven. Zo werk ik verder aan een nieuwe gewoonte.

Ik ben nu 2 maanden verder en ben groot fan van future-self-journaling. Het leert mij nieuwe dingen over mijzelf en ik kan kleine dingen veranderen. Ik zie dat ik makkelijker tijd voor mijzelf neem en steeds makkelijker kan aangeven wat het beste past in mijn dag qua energie en dergelijke. Op naar een nieuwe maand met nieuwe dingen om te ontdekken en te leren!