terug kijken op afgelopen jaar

Vorig jaar startte ik met een terugblik op het jaar, in 2 categorieën, met als thema plezier. Zo weet ik beter waar ik blij van word. En, extra leuke bonus, omdat ik ook nog eens aangeef waar ik het meeste blij van werd, weet ik ook dat ik dat soort dingen meer mag gaan doen in het nieuwe jaar. Lees mee hoe ik dit maak!

Om te beginnen maak ik onderscheid tussen:

eigen toffe dingen die ik gedaan heb (zoals een weekendje weg met vriendinnetje)
werkplezier (die toffe projecten waar ik met veel plezier op terug kijk)
een kolom met de maanden (dit helpt mij om terug te kijken)

Alles waar ik aan kan denken, schrijf ik op. Ook als het een beetje leuk was. Ik pak mijn agenda erbij om te kijken wat ik begin dat jaar gedaan heb, want die eerste 4 maanden zitten minder goed in mijn geheugen vast. 

Vervolgens maak ik onderscheid tussen die dingen die met kop en schouders boven de andere dingen uitsteken en de rest. Waarom? Omdat ik bij mij zelf wil nagaan of ik iets echt leuk vond, of dat ik het idee leuker vond. Of dat er toch nog iets anders lag onder dat plezier. Zo kan een toffe vakantie een donkere ondertoon hebben door te veel gekibbel. Of een date met een vriendin meer geknutseld voelen, omdat je meer toe was aan een avondje vroeg in bed liggen. En dat is niet erg, het is wel goed om ook dat onderscheid te kunnen maken. Dit zijn voor mij signalen die ik een andere keer kan inzetten. 

Mijn overzicht is klaar, met al het tofs op een rij! Alleen dat al kan een fijne samenvatting zijn. Ik gebruik ‘m zelf ook om meer leuks in het nieuwe jaar te gaan doen. Ik heb de ingrediënten immers al voor me. 

W E R K P L E Z I E R | Je bent meer dan je werk, al ben je daar wel het grootste gedeelte van de week aanwezig. Dus plezierig mag het wel zijn, vind ik dan 😉

Ik geloof dat je zelf veel kan sturen. Wat dan helpt is om te weten wat je leuk vindt, wat je energie geeft en wat je meer wilt gaan doen. Dit is voor mij veel meer waard dan weten wat ik niet wil. Omdat ik focus op wat ik wel wil, geef ik aandacht aan iets dat ik ook daadwerkelijk meer wil in mijn werk. En dat wat je aandacht geeft, groeit meestal het hardst. Dus: ik focus mij liever op de leuke en toffe dingen die ik wil gaan doen.

Het maken van een overzicht van de toffe en leuke dingen die ik afgelopen jaar gedaan heb, helpt mij om te zien wat ik meer wil doen in mijn werk: welke projecten lagen mij goed en gaven mij energie. En dat helpt weer met meer focus! 

En trouwens, werk kan je als een ruim begrip zien. Dit kan ook vrijwilligerswerk zijn, of de dingen die je thuis doet als je op dit moment niet werkt. Neem de ruimte om de begrippen zo in te delen dat t voor jou werkt.

Wil je aan de slag met een template? Er staat eentje voor klaar!