over draken en hormonen

Om eerlijk te zijn, heb ik het maar met weinig vriendinnen over menstruatie. In het algemeen, over de mijne, of de hare. En om eerlijk te zijn, sta ik hier überhaupt niet bijzonder veel bij stil. Ik ben nooit zwaar ongesteld geweest en heb er over het algemeen vrij weinig last van. Vind ik. Of vond ik inmiddels.

Vorig jaar kwam ik er achter dat ik een behoorlijke draak kan worden wanneer mijn hormonen een eitje loslaten. En wat voor een draak: ik was niet te houden. Niet voor mijzelf, en zeker niet voor mensen die dichtbij staan (arme zij…) En daarmee verbaasde ik mijzelf volkomen. Het werd tijd dat ik eens wat meer over mijn eigen hormonen ging leren. Want hier sloeg ik toch behoorlijk te plank mee mis, met het niets weten.

Ik kocht het boek Hoe overleef ik mijn menstruatie, van Saskia Ommen. Ze beschrijft in dit boek de verschillende fases waar je lijf doorheen gaat. En man, wat bracht mij dat toch even wat inzichten. Want je gaat nogal door wat hormonale achtbanen heen. En hoe die achtbaan er bij iedereen uitziet, kan nogal verschillen. Sterker nog, hij kan bij jezelf zelfs nog verschillen.

Je kan je menstruatie onder brengen in vier verschillende fases. De folliculaire fase (eitje gaat rijpen), ovulatie fase (eitje gaat zich nestelen), lutheale fase (eitje wordt afgebroken) en de menstruatie zelf (eitje wordt losgelaten). Bij de een duurt dit hele proces 21 dagen, bij de ander 28, of een totaal ander getal.

In folliculaire fase, een van de leukste twee fases (al zeg ik het zelf), sta je bommetje vol met energie. Logisch, want je vorige menstruatie zit er net op en je lijf is een nieuw eitje aan het rijpen. Je zit vol met goede ideeën en hebt zin om van alles te maken. Je hebt ook ruimte voor nieuwe plannen en projecten en problemen pak je zo bij de horens, zalig!

Vervolgens gaan we minder vrolijk door naar fase 3, de lutheale fase. Mijn innerlijke draak komt hier wel eens naar voren. Dit komt omdat je oestrogeenlevel een daling maakt, omdat het eitje niet bevrucht is en richting afbreken gaat. Helaas duurt deze fase het langst, tussen de 10 a 14 dagen.

Je intuïtief is vaak bijzonder sterk in deze fase, al voelt je lijf vaak wat minder plezierig aan. Ook maakt je energielevel vaak een looping naar beneden. Het kan ook zijn dat je de behoefte hebt om wat meer op jezelf te zijn. Ideaal om eens terug te kijken naar de afgelopen periode: waar sta je, waar ga je heen en gaat alles nog aardig zoals je wilt.

In de tweede fase, de ovulatie fase, staat creëren nog meer centraal. Je zit bijzonder goed in je energie en meestal is dit ook de periode dat je de meeste zin hebt in seks. Logisch, want je bent immers vruchtbaar, het rijpe ei-zakje laat los en gaat zich fijn nestelen in je baarmoeder.

Je maakt sowieso graag contact in deze fase, ook met anderen om je heen.

Als laatste hebben we natuurlijk de menstruatie fase zelf nog. Is het je wel eens opgevallen dat vaak na de eerste of tweede dag, je lijf fijner gaat aanvoelen en dat je sowieso dingen meer los kan laten? Deze fase is dan ook goed om überhaupt zooi los te laten die je niet meer nodig hebt. Nieuwe maan(d), nieuwe jij, nieuwe dingen. Wanneer je buikpijn meer wegtrekt, merk je vaak ook dat je energie weer toeneemt en je hersenen weer vol op leuke dingen kunnen bedenken. 

Dit overzicht heeft mij zoveel gebracht. Al is het niet zo dat ik iedere maand precies zo indeel dat ik alle lastige gesprekken inplan in mijn ovulatie fase, al kan ik vaak wel meer sturen. In de lutheale fase pak ik bijvoorbeeld meer avonden voor mijzelf en geef ik mijzelf de ruimte om ook wat meer teruggetrokken te zijn. En ik kan nog steeds helemaal verbaasd zijn wanneer ik bijvoorbeeld een chocoladereep binnen 10 minuten op kan hebben, terwijl ik daar normaal gerust een week of 2 over kan doen (ja echt!). Of wanneer ik echt te veel een waterballet maak bij een niet zo zielige film. Of opeens zo uit kan vallen naar mijn vriend dat ik er zelf van schrik. Want die derde fase kan mij soms nog steeds overvallen. Wel ga ik nu eerder checken in welke fase ik zit, zodat ik de boel weer wat meer kan verklaren en vooral mijzelf (en mijn omgeving) wat meer ruimte hierin kan geven.

Heb jij voor jezelf wel eens gekeken hoe jouw fases verlopen?