Arts&Craft night

Soms zijn er van die projecten die maar blijven liggen. Van die ideeën die heel leuk zijn in je hoofd, en daar ook maar rondjes blijven draaien. Daar wat stof vergaren, groter worden of soms weer wat kleiner. Sommige van die projecten mogen ‘gewoon’ de prullenbak in, terwijl andere projecten juist afgestoft mogen worden. En daar komen de Arts&Craft avonden om de hoek kijken van Hanneke en mijzelf. Een uurtje de tijd geven aan een project dat al een tijdje stil ligt, kan wonderen doen. En of dat een fotoboek, een kunstwerk of een masterplan om de wereld te veroveren, dat maakt niet uit. Weet je niet zo goed waar je hebt te beginnen? I’ve got your back! 

Maak eens een lijstje, een overzicht van de projecten die ronddwalen in je hoofd. Je hoofd is een bijzonder slechte plek om al je ideeën en wensen te bewaren. Je hoofd is goed in nieuwe dingen bedenken. In onderwerpen vanuit een ander standpunt te bekijken. Niet om al die geniale en minder geniale ingevingen te bewaren. Daar hebben ze pen en papier voor uitgevonden, of digitale notitieblokken. Laten we daar eens slim gebruik van maken.

uit je hoofd, op papier

Je hebt nodig:
💡pen en papier, analoog of digitaal (wat het beste werkt voor jou)
💡 markeer stift oid
💡 een timer die staat op 20 minuten

aan de slag

➡️ start de timer (ja, die 20 minuten)
➡️ schrijf alles op wat ronddwaalt in je hoofd. Van je boodschappenlijstje, dingen die je nog hebt te doen voor je werk, en die leuke creatieve ideeën. Volgorde maakt niet uit, dat komt hierna wel. Eerst alles op papier zetten.
➡️ denk je dat je alles hebt gehad? Haal nog eens diep adem, sluit je ogen, en schrijf die laatste losse eindjes ook nog even op 🤗

Top! Het grootste euvel heb je al genomen! Op naar categoriseren! Haal die markeerstiften maar eens tevoorschijn:
➡️ kies een kleur, en arceer alle losse dingen die bijvoorbeeld te maken hebben met een boodschappenlijstje
➡️ pak voor ieder thema een andere kleur, zodat je ziet wat bij elkaar hoort
➡️ kies de kleur waar je het meest blije van wordt voor de creatieve projecten, want daar gaan we ons vandaag op focussen 😉

maak je top 3

Lekker bezig! Dan is het nu tijd om je creatieve projecten eens beter onder de loep te nemen

➡️ heb je genoeg overzicht op je papier van al je creatieve wensen? Top? Mis je nog wat overzicht? Pak dan een nieuw papier en zet ze daar onder elkaar. Volgorde maakt niet uit
➡️ loop je lijstje langs en zet achter ieder project een sterretje wanneer je blij wordt van dit project/idee. Zet een streep door een project wanneer je denkt ‘man, wat een werk’. Bedenk dat niet alle ideeën daadwerkelijk uitgevoerd hoeven te worden. Soms is een idee leuk, of was dit idee geweldig toen je dit een paar jaar geleden bedacht had en past het nu niet meer bij je. Dat is oké: Dank leuk project dat je voorbij kwam, nu is het tijd dat mijn aandacht ergens anders naar toe gaat!
➡️ maak nadat je je lijst doorgelopen hebt, een top 3 van de leukste projecten voor de komende tijd. Voor mij werkt een top 3 het beste, met meer projecten kan ik moeilijker kiezen waar ik nu aan ga beginnen. Werkt een top 5 beter voor je? Prima! Maar wees wel eerlijk of het echt beter voor je werkt, of dat je nu nog niet zo goed kan kiezen. 

De andere projecten die nu niet in je top 3 belanden, hoeven niet de prullenbak in! Die blijven staan en wanneer je een project heb afgerond is er weer een plekje vrij 🙌🏻

Kan je niet kiezen? Maak dan nog een rondje langs alle projecten waar een sterretje bij staat. Van welke word je het meeste blij? Zet daar een smiley achter, of een zonnetje (of een ander figuurtje waar jij blij van wordt). Heb je nog steeds te veel projecten? Schrijf dan bij ieder project de eerste twee volgende acties op. Waar heb je het meeste zin in? 

Is de wekker nog niet gegaan? Top! Dan kan je een begin maken aan het project dat op nummer 1 staat. Stop wanneer de wekker gaat: een van de redenen waarom creatieve projecten stil komen te staan, is dat we het lastig vinden hier tijd voor vrij te maken. In ons hoofd hebben we vaak een groot tijdvak nodig om daadwerkelijk te beginnen. Terwijl het tegendeel eerder waar is: met kleine stappen kom je een heel eind. En wanneer je stopt wanneer het nog leuk is, is de kans groter dat je de volgende keer wanneer je een half uurtje ‘over’ hebt, je de tijd neemt om iets creatiefs te gaan doen. 

Is de tijd op voordat je je lijstje gemaakt hebt? Kan gebeuren! Zet nog een keer de timer, nu op 10 minuten en maak je lijstje af. Het hoeft niet perfect. Je hebt jezelf vooral een begin te geven.

Smaakt het naar meer? Leuk! Hanneke en ik organiseren regelmatig een Arts&Craft night, een avond van 19:30 tot 20:30 waarin we elkaar online ontmoeten om aan het werk te gaan. Stuur mij een berichtje wanneer je de volgende keer ook erbij wilt zijn. Vinden we leuk! Deelname is gratis.

Ja maar Lotte, ik vind het nog steeds lastig om te beginnen.
Mmm, ja, dat kan gebeuren! Kies iets dat je nu heel blij maakt en begin. Je kan altijd wisselen, een project ‘weggooien’ of opnieuw beginnen. Wees wel eerlijk voor jezelf: durf je niet kiezen omdat je bang bent om een verkeerde keuze te maken? Of denk je dat je iets moet kiezen omdat anderen dat project zo leuk zouden vinden? Je doet dit voor jezelf. En voor niemand anders.

Ik heb wel een top 3, maar hoe start ik daarna?
Goeie vraag! Pak het project dat op nummer 1 staat, en schrijf eens op welke acties hier bij horen. Maak deze acties zo concreet mogelijk. Ik werk bijvoorbeeld aan een prentenboek. Het verhaal staat zo goed als helemaal, en ik heb nu vooral te focussen op de tekeningen zelf. Ik kan nu iedere pagina gaan maken, maar ik ben eerst begonnen met het maken van een storyboard. Kleine schetsjes voor iedere pagina waarbij ik het verhaal verdeelt heb over alle pagina’s. Zo heb ik een idee wat voor soort tekeningen ik wil gaan maken/heb te maken.

Ander voorbeeld: Stel, ik wil een fotoboek maken van afgelopen jaar. Dan verzamel ik eerst alle foto’s en ga ik daarin een selectie maken. Ik bedenk of ik een fotoboek wil maken die chronologisch het jaar af gaat, of dat ik ‘m op deel aan de hand van thema’s. Ook bepaal ik of ik een digitaal album wil maken of dat ik de foto’s zelf ga inplakken. En het formaat natuurlijk!

Het zo op papier zetten, klinkt als een brain dump.
Klopt! Dat is het eigenlijk ook. Je dumpt de inhoud van je brein op papier. Heerlijk vind ik dat. Werkt dit minder lekker voor je? Kijk dan eens of een wensenlijstje beter bij je past. Schrijf op aan welke projecten je graag zou willen werken (je wensen) en maak daar een top 3 van. Werkwijze is bijna het zelfde, maar je kadert het net wat meer af. Je kan het natuurlijk ook tekenen. Maak dan kleine kaders (thumbnails) en schets grof wat je ideeën zijn.